Curiozități și anecdotice

Halena lui Euripide

Aristotel povestește în Politica că printre multele motive pentru care cetățenii se întorc împotriva autorităților, provocând răscoale și revoluții, se numără și cele din simplă furie, cum a fost cazul lui Demniachus, care l-a atacat pe oficialul Archelaus din cauză că acesta din urmă îl predase să fie biciuit poetului Euripide, care era furios că Demniachus comentase ceva despre respirația lui.

Vezi Aristotel, Politica 1311b:

And many, in anger at physical outrages and feeling arrogantly treated, have killed, or attempted to, persons holding office or with royal connections. For example, when the Penthilids at Mytilene went around and struck people with clubs, Megacles and his friends attacked and eliminated them; and later, Smerdis killed Penthilus after being beaten and dragged away from his wife. Decamnichus became leader of the attack on Archelaus, having been the first to stir up the attackers; the reason for his anger was that Archelaus had handed him over to the poet Euripides for whipping—Euripides was enraged at something he had said about the smell of his breath.

Problemele de matematică ale lui Bashkara

Bashkara e un matematician indian din secolul al XII-lea, care-a scris un mic tratat matematic pentru fiică-sa, Lilavati, parte dintr-un tratat mai mare, Siddhanta Shiromani. În acest mic tratat, care purta numele fiică-sii, problemele de matematică erau de o poezie care face de rușine manualele terne contemporane:

Scapi de dracu’ și dai de ta-său

Spaniolii obligaseră evreii din regat să se convertească la catolicism de două sute de ani deja și în cazul multora reușiseră, producând o clasă de creștini, conversos, care erau priviți cu scepticism de toată lumea. Dar atât de tare se temeau în continuare pentru credința lor, că la 1492, pe 31 martie, Ferdinand de Aragon și Isabella de Castilla semnează ordinul ăsta:

Mulți dintre ei, peste 120 de mii, au plecat în Portugalia, unde un rege și mai deștept – Manuel – i-a obligat să se convertească direct, fără să le mai ofere opțiunea exilului. (din Steven Nadler, Spinoza. A Life)

Șapte zile în Bensonhurst

Asta nu e anecdotică, dar m-am gândit că poate vrea cineva să-l vadă, fiindcă e foarte bun. Pentru cine e interesat de rasism în America, Seven Days in Bensonhurst e o perspectivă deopotrivă funestă și clară asupra lui. Un documentar vechi, din ’90, dar pune bine în perspectivă problemele rasiale recente din SUA.

Orfanul de Descartes

Mama lui Descartes a murit foarte devreme și tatăl s-a recăsătorit – Descartes nu s-a înțeles bine cu noua familie și a fost crescut de bunica din partea mamei. Nu s-a dus la înmormântarea tatălui și, când a simțit că e el însuși pe moarte, a aranjat să fie înmormântat într-un cimitir de orfani din afara orașului Stockholm. (Din Harold Cook, The Young Descartes)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s