[Eseul face parte dintr-un dosar amplu pe care revista l-a dedicat romanului social contemporan. Aici e încadrat într-o polemică cu texte de Mihnea Bâlici și Costi Rogozanu.]

„Din varii motive, care au de-a face cu istoria ideilor pe continent, discursul tradițional despre arte încă reprezintă arta ca fiind despre viață, dar ca o oglindă care o arată dinafara ei și, ca atare, existând independent de ea și având alte reguli.

Se crede așadar că literatura este ceva profund distinct de cotidian – și pe această diferență prezumată se construiesc toate celelalte: că un roman este o poveste, pe când viața e reală, că literatura e un soi de delectare sigură și recurentă, pe când viața e doar munci și zile, că teatrul e spectacol, pe când viața este pur și simplu, și că ce trebuie mai ales văzut este arta din toate aceste arte, că tocmai acest artificial este ceea ce le face să fie ce sunt și că, de câte ori se spune într-o operă literară ceva care pare să fie adevărat, această spunere este mereu în stare să corupă adevărul spus și să-l deformeze. Dintre toate ideile comune ale criticii literare europene, aceasta a distanței fundamentale care se stabilește între artă și viață este cea mai dăunătoare pentru o înțelegere reală a artei. Cu atât mai mult cu cât se presupune că această distanță se datorează înseși naturii actului artistic, ale cărui produse se deosebesc de restul lucrurilor din lume prin faptul că sunt ficțiuni stilizate și nobile, pe când viața este reală și brută (deși nu e foarte clar dacă se poate spune că existența trăită este ne-estetizată).”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s